Beleggen in zonne-energie: Afrika theoretisch het gunstigst
Ouarzazate Solar Power Station in de Noordafrikaanse Drâa-Tafilalet regio in Marokko. Beeld: iStock.
China is momenteel de grootste producent van zonne-energie ter wereld. Maar als je kijkt naar potentieel rendement is er een slimmere plek om te beleggen in het winnen van schone stroom uit zonlicht: Afrika!
De link is gekopieerd
Er is iets mis gegaan..
Is Afrika straks de 'duurzame energiefabriek' van de wereld? Het zou zomaar kunnen, berekent statistiekenmaker Statista op basis van cijfers van Global Solar Atlas voor The World Bank. De omstandigheden voor het winnen van zonnestroom zijn daar namelijk het best: daar halen je zonnepanelen of -installaties gemiddeld het hoogste rendement ter wereld.
Uit analyse van zon- en lichtomstandigheden blijkt dat de potentiële opbrengst van solar-installaties in Afrika 4,51 kWh/kWp per dag is. Dat laatste klinkt ingewikkeld, maar betekent simpel gezegd dat een zonnepaneel met een vermogen van 1 kilowatt gemiddeld 4,51 kWh stroom per dag oplevert. Hoe hoger cijfer een gebied scoort, hoe gunstiger de zonne-omstandigheden daar blijkbaar zijn.
De berekeningen zijn gebaseerd op zonuren, zonintensiteit en lichtinval. Onherbergzame en slecht bereikbare gebieden zijn niet meegerekend, evenmin als verstedelijkte/industriële gebieden, bossen en gebieden die te ver verwijderd zijn van centra van menselijke activiteit. Met zogenaamde ‘zachte beperkingen’ zoals voorschriften, landsgrenzen en instanthouding van akkerland is geen rekening gehouden.
Met een potentieel rendement van 4,51 laat Afrika de rest van de wereld achter zich. Centraal- en Zuid-Amerika (4,48) en Noord-Amerika (4,37) volgen op redelijk korte afstand. Azië en Oceanië zitten daar al wat verder achter met respectievelijk 4,33 en 4,14. Europa en Rusland bungelen met 3,44 onderaan, waarbij met name in de zuidelijk landen van Europa de omstandigheden nog relatief gunstig zijn. Verder naar het noorden wordt dat snel minder: in Nederland zijn we al blij als we gemiddeld 0,9 halen.
Veel van het potentieel in de minder ontwikkelde landen in Afrika blijft momenteel nog onbenut; daar is dus veel groei mogelijk. Dat is goed nieuws voor een continent waar meer economische kansen en meer kwaliteit van leven hard nodig zijn. Toch maar grootschalig investeren in ‘zonnepanelen in de Sahara' dus?
Bron: Statista.