"Ben je de smaak hier gewend, raak je erdoor verwend"
Fotografie: Wijnand van Till.
Op landgoed Groeneveld in de bossen van Baarn vind je de duurzame boerderijwinkel van Hoeve Ravenstein. Eén van de drijvende krachten achter de zaak is verkoopmedewerker Allette van der Ploeg (64): “Zet mij maar neer bij de kassa of achter een kraam: klanten, daar houd ik van.”
De link is gekopieerd
Er is iets mis gegaan..
“Links van de weg zie je de boerderijwinkel en rechts ervan staan de groentezaak, de fruitschuur en het boerderijcafé”, wijst Alette, zichtbaar popelend om ons de rest van het landgoed te laten zien. “En daar weer achter, ligt de kantine en de stal waar ’s winters de runderen verblijven. Kijk je langs de gebouwen, zie je de pluk- en groentetuin. Als de zon schijnt, de tuin in bloei staat en de runderen grazen, kom je hier als mens totaal tot rust.”
Familiebedrijf
Hoeve Ravenstein is een familiebedrijf. Ruim 40 jaar geleden in Soest begonnen door Gerda en Jan-Kees Tupker. Destijds waren de koeien vooral hobby. Maar toen het bedrijf snel groeide, streek de familie Tupker neer in Baarn. Nu dertien jaar geleden. Inmiddels zit ook de volgende generatie Tupker in het bedrijf. Zo runt dochter Saskia de winkel met haar partner en is zoon Jeroen verantwoordelijk voor het machineonderhoud en het werk op het land. Zelfs Allette’s dochter is nauw bij de onderneming betrokken. Alette (lacht): “Dertien jaar geleden was ik bij de opening in Baarn, omdat onze zoons bij elkaar in het voetbalteam zaten. Meteen kreeg ik de vraag of ik in de winkel wilde werken. Natuurlijk zei ik ja. Inmiddels is hun zoon met onze dochter getrouwd en hebben we een pracht van een kleinzoon.”
“Onze filosofie is: zoals er op het erf wordt omgegaan met de producten, ga daar ook thuis zo mee om”
Eerlijk en puur
Allette loopt de boerderijwinkel binnen en maakt een paar weidse armgebaren die duidelijk moeten maken hoe groot het assortiment producten is. “Vegan is tegenwoordig erg in trek. Op dat vlak bieden we onder andere tofu, dadels, havermelk en biologische koekjes. Maar ook koffie, losse thee en schoonmaak- en verzorgingsmiddelen. Kijk, hier hebben we jam van Landgoed Mariënwaerdt en natuurproducten van Texel. Heel bijzonder vind ik onze biologische en vegetarische kazen. Die komen veelal uit ’t Groene Hart, hier uit de buurt dus. Klanten vinden dat steeds belangrijker: wat is de herkomst van de producten die ze kopen. We hebben klanten die speciaal voor dat ene stukje kaas naar Baarn komen. Ik zeg altijd: ben je de smaak hier gewend, raak je erdoor verwend.”
Groot verschil met de supermarkt
Er is volgens Allette een groot verschil tussen producten uit de supermarkt en die van Hoeve Ravenstein. “Ons brood is bijvoorbeeld van een biologische bakker. Dat proef je. Echt brood. Zonder toevoegingen. Een smaak die mensen vaak niet meer kennen. Net als onze karamelsaus. Die komt van een producent uit de omgeving. Als je dat de eerste keer eet, is het belangrijk om het zo rustig als een goed glas wijn te proeven. Dan ervaar je hoeveel liefde en tijd erin is gaan zitten. Niet normaal lekker. En dat past bij onze filosofie: zoals er op het erf wordt omgegaan met de producten, ga daar ook thuis zo mee om.”
Glutenvrij en vegan
Achterin de winkel, voorbij de vleesafdeling, pakt Allette het ene na het andere potje uit de stellingkasten om ze vervolgens open te draaien. “Ruik eens. Hoe lekker. Allemaal vers. Puur. Dit ook, onze biologische sapjes en deze chai latte, heerlijk.” Waarna Allette blijft staan bij het schap met duurzame geproduceerde wijn en bier. “Kijk”, glimt ze trots. “Ons eigen gebrouwen bier: Ravensteins blond. En daar verderop zie je de afdeling met glutenvrije producten. Echt, het is hier het walhalla voor mensen die glutenvrij willen eten.”
Groente
In het boerderijcafé aan de overkant van de straat steekt Allette even haar hoofd om de hoek en wijst naar de toonbank met koek en gebakjes. Daarna loopt de winkelmedewerker door naar de groentezaak en de fruitschuur. “Dit zijn patatjes van het land en daar gele bieten. Wij telen veel producten van vroeger. Die kennen mensen nauwelijks meer, zoals aardperen en schorseneren.” Ondertussen vertelt Allette dat ze vorig jaar eigenlijk al afscheid had genomen van haar werk. Toch is ze nooit weggegaan. “Zet mij maar neer bij de kassa of achter een marktkraam. Klanten, daar houd ik van. Sommige klanten ken ik al twaalf jaar. Alleen al daarom kan ik eigenlijk geen afscheid nemen en blijf ik werken. Mensen vragen weleens wanneer ik met pensioen ga, maar dan zeg ik ‘nooit’. Dit is mijn passie, hier ligt mijn hart.”
ACHTERGROND
Wat Allette als verkoopmedewerker bij Hoeve Ravenstein aan pensioen heeft opgebouwd, checkt ze makkelijk op Mijn Pensioenoverzicht of op de persoonlijke pensioenomgeving achter de login op Pensioenfonds Detailhandel (inloggen met DigiD). Ook versturen wij elk jaar een overzicht met daarin het opgebouwde pensioen. Dit heet het Uniform Pensioenoverzicht (UPO).