Gwen Stefani en Camilla Cabello kiezen Nederlandse recycle-fashion
Foto: RVDK.
Gwen Stefani droeg er onlangs een jurk van, evenals Camila Cabello tijdens haar albumshow: de duurzame couture van de Nederlandse modeontwerper Ronald van der Kemp, gemaakt uit gerecycled textielafval.
De link is gekopieerd
Er is iets mis gegaan..
De designs van Van der Kemp vormen het voorlopige hoogtepunt van het project Trashure. Dat poogt een eind te maken aan de enorme berg textielafval die Nederlanders en Europeanen jaarlijks weggooien. Hoe? Door textielafval te recyclen en weer te gebruiken voor nieuwe mode en kleding. Het project is een samenwerking tussen de beroemde modeontwerper, leerlingen van de Haagse Hogeschool onder leiding van duurzame mode-expert professor dr. Kim Poldner, textielinzamelaar Sympany en sociaal recyclingbedrijf i-did.
Première Vision Parijs
Het doel: van vilt uit gerecycled textielafval een stof op de markt brengen, die modebedrijven zoals H&M gaan gebruiken voor hun kleding. De plaats en tijd van de lancering van die stof hebben de initiatiefnemers al in hun agenda genoteerd: Première Vision in Parijs, van 2 tot en met 4 juli, de grootste modestoffenbeurs ter wereld.
“Waar we met Trashure op inzoomen is vooral het textielafval. Op dit moment wordt 1% van nieuw textiel gemaakt van gerecycled materiaal. Dat moet significant omhoog, want de Nederlandse overheid wil in 2050 volledig circulair zijn. Wij onderzoeken of we van vilt een verkoopbare, draagbare stof in de markt kunnen zetten”, zegt Poldner, de drijvende kracht achter het project.
i-did in Den Haag verwerkt de laagste kwaliteit textielafval tot rollen vilt. Foto: i-did.
i-did in Den Haag verwerkt de laagste kwaliteit textielafval tot rollen vilt. Foto: i-did.
Vieste van het vieste
Trashure wordt gefinancierd door RVO via de Kennis en Innovatie Agenda Circulaire Economie (KIA CE). i-did vormt de spil in Trashure. Het bedrijf opende in mei 2022 een fabriek voor textielrecycling in The New Farm in Den Haag, een verzamelgebouw voor innovatieve, sociale en circulaire maakbedrijven. In een grote hal op de begane grond staan nu twee lange rijen machines achter elkaar opgesteld.
Aan de voorkant gaat er textielafval in dat door Sympany wordt ingezameld en aangeleverd. Veelal kapotte stukken textiel, oude spijkerbroeken en afgedragen werkkleding. Zo’n beetje het vieste van het vieste textielafval denkbaar. “Wij kunnen de laagste kwaliteit textielafval verwerken, dat normaal wordt verbrand”, zegt Anna Schilizzi, projectmanager innovatie bij i-did.
Sociale en duurzame missie
Het werk wordt gedaan door langdurig werklozen die i-did als springplank gebruiken naar een nieuwe baan. Sinds de start in 2009 heeft i-did al bijna 500 mensen uit de bijstand of met een andere uitkering aan werk geholpen.
“Dat sociale doel is onze primaire missie. Wat we doen rondom duurzaamheid is superbelangrijk en is onze secundaire missie” legt Schilizzi uit. Die combinatie maakt het bedrijf volgens Poldner juist zo speciaal. Ze schreef er een teaching case over met de titel ‘i-did: social impact through circular business’. “Die wordt in collegezalen wereldwijd gebruikt”, zegt ze.
Duurzame modepionier
In 2014 lanceerde Van der Kemp met zijn merk RVDK het eerste duurzame couture label ter wereld en wordt hij gezien als een duurzame pionier in de internationale modebranche. Hij wil de wereld laten zien dat ethische mode ook glamorous en exciting kan zijn. Zijn creaties worden gedragen door beroemdheden als Gwen Stefani, Céline Dion, Katy Perry en Michelle Obama.
Awareness via beroemdheden
Van der Kemp begon met accessoires als hoedjes en kettingen van i-felt. Hij toonde zijn eerste jurk van vilt van i-did in juli 2021 tijdens de Parijse coutureweken. Die werd later als museumstuk tentoongesteld. De afgelopen coutureweken presenteerde de modeontwerper vaker kleding van vilt. Ook beroemde sterren showden ze.
In mei 2022 droeg de Cubaans-Amerikaanse zangeres Camila Cabello een jurk van i-did vilt tijdens de presentatie van haar nieuwe album op TikTok. Zij heeft alleen op Instagram al 66,5 miljoen volgers. Afgelopen kerst droeg wederom Gwen Stefani – 17,6 miljoen volgers - een speciale Trashure jurk van stukjes textielafval, ontworpen door Van der Kemp. “Door dit soort exposure creëer je bij een hele generatie een stukje awareness en maak je het bespreekbaar”, zegt Poldner. “Ronald laat zien dat duurzaam en gerecycled textiel fashionable kan zijn.”
Bron: Change Inc.