“Het liefst stop ik rond mijn zeventigste"

...

Fotografie: Tim Buiting.

Op zijn vijftiende hielp Jonathan van Luijn (31) al mee in de bezorging van kussenspeciaalzaak Lekker Kussen in Utrecht. Later studeerde hij aan de IVA in Driebergen, waarna hij vanaf zijn 22ste fulltime in de zaak werkt. Inmiddels runt hij deze samen met zijn vader.



Waar droom je van en wat wil je absoluut bereiken voor je pensioen?
“Een fijn, eigen huis, voldoende te besteden en plezier hebben in mijn werk. Gelukkig heb ik dat: ik vind mijn job hartstikke leuk.” 

Wat wilde je worden als kind?   
“In eerste instantie bioloog of onderzoeker, maar toen ik iets ouder werd, zag ik het al snel voor me om hier te werken. Als we vroeger met het gezin naar de stad gingen, wilde ik altijd bij de winkel van mijn vader kijken.”  

Wat vind je het leukst aan je werk?
“Deals bedenken of maken die positief zijn voor de winkel, maar óók de klant een blij gevoel geven. Daarnaast ontmoet ik hele bijzondere mensen, die zelf ook een leuke baan of onderneming hebben. Daar komen mooie gesprekken uit voort, die zeker niet altijd alleen maar over een bed gaan. Het leuke is dat in een beddenwinkel het ijs snel gebroken is, omdat mensen zich kwetsbaar opstellen, moeten gaan liggen. Dan is het ook wel de kunst om een grapje te maken en het zelf even voor te doen.”    

"Het leuke is dat in een beddenwinkel het ijs snel gebroken is"


Jonathan van Luijn, Lekker Kussen

Wat is je favoriete winkel of merk?
“Ik houd van bijzondere winkels, eenmanszaken waar tijd en energie ingestoken is. Mooie, het liefst wat kleinere opgezette zaken. Kookwinkels vind ik om die reden vaak leuk, want dat zijn meestal geen grote ketens.”

Wat vind je een belangrijke eigenschap van jezelf?
“Ik zeg waar het op staat. Ik wind er geen doekjes om en verkoop geen flauwekul, maar dat is ook wel meteen mijn mindere kant. Soms komt dat namelijk bot over.”

Wat is je passie?
“Koken. In de herfst maak ik bijvoorbeeld stoofpotjes, maar ik bak ook pizza’s in mijn pizzaoven. Het kunnen hele uiteenlopende dingen zijn. Als je iets maakt, maak het dan op z’n best, denk ik altijd. Ik steek daar graag tijd in.”