"Hier hoef je niks te kopen en zie je er nét zo leuk uit"
Fotografie: Lize Kraan.
Simone Jeltes (26) uit Amsterdam wilde na haar baan als grafisch ontwerper een job met meer persoonlijk contact. Het werd LENA Library in de Jordaan, de eerste kledingbibliotheek met circulaire modemerken.
De link is gekopieerd
Er is iets mis gegaan..
“Ik heb altijd al iets in de mode willen doen”, vertelt Simone. “Het is een interessante wereld en ik heb gevoel voor styling. Daarbij vind ik duurzaamheid belangrijk. Zo zoek ik zelf naar manieren hoe ik mijn voetprint kan verkleinen. LENA Library is letterlijk bij mij om de hoek en ik was na corona helemaal klaar met thuiswerken. Omgaan met mensen is voor mij heel belangrijk. Bij LENA Library komen sommige vaste klanten wel 2 tot 3 keer per week op bezoek.”
Biebpasje
De bedrijfsopzet van LENA Library is om kleding uit te lenen in plaats van te verkopen. Hiermee wil de onderneming de negatieve impact van mode verkleinen. Wie leent, is de gedachte, koopt minder vaak en snel en helpt de berg wegwerpkleding slinken. Sinds LENA in 2014 is geopend, zegt het bedrijf meer dan 30.000 kledingstukken te hebben uitgeleend. “Daarbij geldt hetzelfde principe als bij een bibliotheek”, zegt Simone. “Voor 10 euro inschrijfgeld ontvang je je biebpasje. Elk kledingstuk kost een x aantal credits, en een credit is € 0,25 per dag. Bijna alle kleding kost tussen de 2 tot 8 credits per dag.”
“Ik heb altijd iets in de mode willen doen”
De geleende kleding mag je zo lang houden als je wilt. “Koop je het liever? Dan is dat ook mogelijk. Als je leent, spaar je voor korting bij aanschaf. Maar ons hoofddoel blijft: uitlenen. Zodat je minder koopt en tegelijkertijd niet hoeft in te leveren op hoe leuk je eruitziet.” Dat concept slaat volgens Simone aan. “Er zijn heel veel vaste klanten in allerlei leeftijden: De meeste LENA Library members zijn vrouwen tussen de 30 en 50. Toch zien we ook steeds meer jonge meiden. Die komen met hun moeder mee en ontdekken door ons de ideale manier om te experimenteren met kleding. Want als je die felroze trui toch maar niks vindt, dan breng je hem gewoon weer terug en leen je weer wat anders.”
PENSIOENWEETJE
Hoeveel pensioen je straks krijgt, is vooral afhankelijk van je loon en het aantal jaren dat je pensioen opbouwt. Je vindt dit bedrag op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Deze krijg je eens per jaar toegestuurd.
Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je hoeveel pensioen je in totaal hebt opgebouwd. Dus ook het pensioen dat je hebt opgebouwd bij eventuele vorige pensioenfondsen of pensioenverzekeraars.
Wassen en strijken
Vraag is: hoe werkt het als je je kleding terugbrengt? Mag dat vies en met vlekken? En stel dat je ergens achter bent blijven haken met een gat in de stof tot gevolg, wat dan? Simone: “Wij proberen zoveel mogelijk te repareren en op het kaartje bij de kleding, staat beschreven hoe je het item weer moet inleveren. De meeste kleding moet je zelf op 30 graden wassen en daarna strijken. Alleen bij sommige artikelen vermelden wij er expliciet bij dat LENA het kledingstuk reinigt, omdat de stof bijvoorbeeld wat kwetsbaarder is. Kleding die door een gat of een vlek niet meer in de bieb kan hangen, doneren we aan een lokaal goed doel, namelijk West Kleedt Aan. Toch gaan de meeste spullen bij ons lang mee, een paar jaar is geen uitzondering. Tot het echt op is, wordt er goed voor gezorgd.”
(Dit artikel is tevens te lezen in de jongste editie van Jij&Wij Magazine.)