Next level visvervangers: verse zalm uit de printer

...

Geprinte vegan zalm met de smaak én structuur van 'echt'. Beeld: Plantish.

De wereldwijde markt voor vleesvervangers groeit en bloeit. Goed nieuws, gezien de flink kleinere ‘eco-footprint’. Nu is de vissector aan de beurt: heerlijke plantaardige zalm komt straks vers uit de printer!



Begin dit jaar onthulde de Israëlische startup Plantish hun eerste prototype van de plantaardige zalmfilet, de Plantish Salmon. Deze printvis heeft vergelijkbare voedingswaarden en -eigenschappen als echte zalm, zonder de nadelen van groeihormonen en antibiotica van kweekvis of microplastics van vis uit zee. Om nog maar te zwijgen over het dierenleed door industriële visserij en foute bijvangst.

De zalmfilet van Plantish rolt uit een nog te patenteren type 3D-printer. Daarmee moet de startup zijn verse moten tegen relatief lage kosten in grote aantallen kunnen produceren, met precies de vorm en structuur van levensecht. De plantvis oogt en smaakt volgens de bedenkers als echte zalm én is op dezelfde manier klaar te maken.

‘Derde fase in vlees- en visvervangers’
Plantish-oprichter Ofek Ron begon het bedrijf in 2021 samen met onder meer Enviro-oprichter dr. Ron Sicsic en productontwikkelaar Eyal Briller, afkomstig van Impossible Foods. Volgens Ron markeert zijn printzalm de derde fase in de ontwikkeling van plantaardige alternatieven voor vlees en vis. “In de eerste fase ging het vooral om de smaak. In de tweede fase – met de komst van Beyond Meat en Impossible Foods – lukte het om de smaak en textuur van echt vlees te evenaren. Dit is de derde fase. Daarbij gaan we naast smaak en textuur ook het uiterlijk en de structuur van het rauwe product perfect benaderen.”

Na eerste geslaagde tests wil Plantish doorpakken. Het verwierf daarvoor recent $ 12 miljoen van investeerders, na een eerdere ronde van $ 2 miljoen. Nog dit jaar wil het de eerste consumenten laten kennismaken met hun groene wonderzalm, via pop-up presentaties op nader te bepalen plekken, gevolgd door selectieve verkoop via een aantal restaurants. De officiële marktintroductie staat gepland voor 2024.

Het uiteindelijke doel is tegelijk uniek, ambitieus en prijzenswaardig. Ron: “Wij zijn activisten, we willen de voedingsindustrie van binnenuit veranderen en ’s werelds meest toonaangevende vismerk worden.” En dat zonder ooit één vis te vangen.

Lees meer over Plantish op www.plantish.com en check ook ons interview met Mark Kulsdom van The Dutch Weed Burger.

Naast Plantish zetten ook andere innovators vol in op de zogenoemde ‘derde fase’, waarin plantaardige producten steeds beter de structuur en eigenschappen van rauwe vis en vlees benaderen. Collega-startup Tender Food verwierf onder meer $ 12 miljoen aan investeringen voor het ontwikkelen van plantaardige biefstukken, pulled pork en kipfilets. Kweekvisontwikkelaar Wildtype ontving zelfs een investering van $ 100 miljoen voor het kweken van sushi-zalm uit kweekcellen.

Lees meer

Groeit jouw mobiel na een barst straks weer gewoon vanzelf heel?

Features

Zelfherstellend plastic binnenkort realiteit
Zonder schaamte: vliegen op synthetische kerosine.

Features

Jouw CO2-neutrale vliegreis start in 2027
Vegan leer is een veelbelovend alternatief en is het vaak niet van echt te onderscheiden.

Features

Vegan leer: hoe duurzaam is het?
Voor beleggers zit de toekomst vooral in groene energie.

Features

Miljardenwinsten uit aardolie; 'groen’ groeit op lange termijn
Aan steenkool verbruikt elke inwoner van de VS in 80 jaar 119,3 ton, een kubus van 5,2 meter hoog; aan aardolie zelfs 236,8 ton.

Features

Visueel: zoveel fossiele energie verbruik jij in je leven

Features

SFDR, WTF? Europees ‘keurmerk’ tegen greenwashing
Ouarzazate Solar Power Station in de Noordafrikaanse Drâa-Tafilalet regio in Marokko.

Features

Beleggen in zonne-energie: Afrika theoretisch het gunstigst
Ondergrondse schimmeldraden: natuurlijk materiaal met eindeloos veel mogelijkheden.

Features

Schimmels: veelbelovende groeimarkt voor plantaardig leer... en meer

Features

'Klimaatactieplan' legt de lat hoger

Features

Belasting op vastgoedbeleggingen: wat doet dat met jouw pensioen?