‘Derde fase in vlees- en visvervangers’
Plantish-oprichter Ofek Ron begon het bedrijf in 2021 samen met onder meer Enviro-oprichter dr. Ron Sicsic en productontwikkelaar Eyal Briller, afkomstig van Impossible Foods. Volgens Ron markeert zijn printzalm de derde fase in de ontwikkeling van plantaardige alternatieven voor vlees en vis. “In de eerste fase ging het vooral om de smaak. In de tweede fase – met de komst van Beyond Meat en Impossible Foods – lukte het om de smaak en textuur van echt vlees te evenaren. Dit is de derde fase. Daarbij gaan we naast smaak en textuur ook het uiterlijk en de structuur van het rauwe product perfect benaderen.”
Na eerste geslaagde tests wil Plantish doorpakken. Het verwierf daarvoor recent $ 12 miljoen van investeerders, na een eerdere ronde van $ 2 miljoen. Nog dit jaar wil het de eerste consumenten laten kennismaken met hun groene wonderzalm, via pop-up presentaties op nader te bepalen plekken, gevolgd door selectieve verkoop via een aantal restaurants. De officiële marktintroductie staat gepland voor 2024.
Het uiteindelijke doel is tegelijk uniek, ambitieus en prijzenswaardig. Ron: “Wij zijn activisten, we willen de voedingsindustrie van binnenuit veranderen en ’s werelds meest toonaangevende vismerk worden.” En dat zonder ooit één vis te vangen.
Lees meer over Plantish op www.plantish.com en check ook ons interview met Mark Kulsdom van The Dutch Weed Burger.
Naast Plantish zetten ook andere innovators vol in op de zogenoemde ‘derde fase’, waarin plantaardige producten steeds beter de structuur en eigenschappen van rauwe vis en vlees benaderen. Collega-startup Tender Food verwierf onder meer $ 12 miljoen aan investeringen voor het ontwikkelen van plantaardige biefstukken, pulled pork en kipfilets. Kweekvisontwikkelaar Wildtype
ontving zelfs een investering van $ 100 miljoen voor het kweken van sushi-zalm uit kweekcellen.