“Ook al moet ik een uur reizen, ik wilde hier meteen werken”

...

Foto: Lize Kraan.

Op de roemruchte Zeedijk in Amsterdam staat een zuurstokroze gekleurde winkel: Nishi Market, een Japans miniwarenhuis. Een plek die Jhin Siri (21) beschouwt als tweede huis: “Ik vind hier herkenning.”



Jhin wijst op het roze reuzenrad dat loom zijn rondjes draait, met in de bakjes Japanse producten. “Kijk, zegt Jhin. Hij wijst op een specifiek bakje: “Chocoladesticks van Pocky. Als kind waren die al mijn favoriet.”

Het is een van de vele Japanse producten die bij Nishi Market worden verkocht. Jhin: “We zitten aan de Zeedijk. Je ziet hier veel diversiteit, ook bij ons in de winkel. Italianen, Duitsers en mensen uit Oost-Europese landen. Maar ook buurtbewoners en een paar vaste klanten uit Japan. Vaak hebben zij dezelfde herkenningsreactie als ik. Nostalgie naar snoepgoed uit hun jeugd of andere spullen die ze zich opeens herinneren. Dat gaat diep. Ik vind het heel leuk om verhalen uit te wisselen met hen. En laatst, met Chinees Nieuwjaar, kwam er hier een buurtbewoner binnen die me een rode envelop kwam brengen met fooi erin. Dat was heel lief. Je vindt hier van alles: traditionele kimono’s, saké-kopjes, kamerschermen, Maneki Neko (kleurige gelukskatten), thee, snoepgoed, keukengerei, kleding, sieraden, cosmetica, speelgoed en een fotobooth.”

“Ons team van vijf medewerkers is hecht. Zo voelt mijn collega Crystal als een zusje”


Jhin Siri, Nishi Market

'Hoi, kan ik hier werken?'
Vanaf 2023 staat Jhin Siri in deze winkel. “Ons team van vijf medewerkers is hecht. Zo voelt mijn collega Crystal als een zusje. Ook als ik niet werk, kom ik soms tóch even voor haar langs, om te kletsen. En ja, als het dan druk is, help ik natuurlijk even mee. Ook hebben we een filiaal in Rotterdam. Toen ik voor het eerst in deze winkel op de Zeedijk kwam, stond Twan achter de kassa. Ik heb hem toen gewoon gevraagd: 'Hoi, kan ik hier werken?' Even later was hij mijn manager. Eigenaar van Nishi Market is Margaret West. Zij heeft een Aziatische achtergrond en importeert de meeste spullen uit Oost-Azië of Japan.”

Stemacteur
Jhin is naast de drie dagen die hij in de winkel werkt, bezig met een 'kleine carrière als stemacteur'. Hij maak absurdistische video’s met zijn stem. Je kunt ze zien en horen op Instagram (@jhinger_ale, 11k volgers, red.). "Ik heb een achtergrond in horecamanagement, maar mijn hart ligt bij acteren. Mijn grote droom is om acteur te zijn. Ik ben nog aan het overwegen of ik daar misschien een opleiding in wil gaan volgen. Ook maak ik online podcasts met mensen van over de hele wereld. Gewoon, praten over dingen die gebeuren.”

Spaarder of spender
“Ik ben een mama’s jongen. Zij zei altijd: hard werken, zodat je veel kunt sparen. Niet meer besteden dan je verdient. Daar luister ik dus naar! Ik ben geen grote spender, ik hoef niet zoveel. Aan mijn pensioen denk ik wel eens, dat is heel belangrijk. In Thailand, waar een belangrijk deel van mijn roots liggen, is er niet zoiets als pensioen. Mijn grootmoeder is eind zeventig en werkt nog steeds. Ze haalt ingrediënten uit de natuur en verkoopt die op de markt. Toch houdt dat je jong.”

PENSIOENWEETJES

Bij Pensioenfonds Detailhandel bouw je vanaf je 18de pensioen op. Het pensioen dat je opbouwt, is straks een aanvulling op je AOW. Mogelijk kun je daarnaast nog iets extra sparen of beleggen bij een bank of verzekeraar. Kijk voor meer info op www.pensioenfondsdetailhandel.nl.