Je staat er niet bij stil, maar als je iemand begraaft of cremeert, is dat erg slecht voor het milieu. Een traditionele doodskist is goed voor een uitstoot van ruim honderd kilo CO2. Cremeren? Het dubbele. Iemand begraven leidt bovendien tot bodemverontreiniging, vanwege de chemicaliën die we allemaal in ons lichaam hebben. Bovendien moeten er voor uitvaartkisten bomen worden gekapt. Bob Hendrikx bedacht al tijdens zijn studie aan de TU Delft een radicaal andere aanpak: bouw een uitvaartkist van levende organismen, waardoor een lichaam wordt omgezet in bruikbare voedingsstoffen voor planten en bomen. En op die manier bijdraagt aan de biodiversiteit. Oftewel, van begraafplaats naar bos.
Hoe kwam je op het idee van een levende doodskist?
“Tijdens mijn TU-studie vroeg ik me al af waarom we als mensen vooral werken met dode materialen, en daarbij niet samenwerken met de natuur, met levende organismen. Ik onderzocht welke materialen ik zou kunnen gebruiken voor industrieel ontwerp. Eerst mikte ik op algen en zeekristallen. Bij toeval kwam ik uit op mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen. Ik was vergeten om in het lab een paar stukjes mycelium te drogen, die vervolgens prompt aan elkaar groeiden. Het geheel werd heel stevig. Toen viel bij mij het kwartje.”
Als in?
“Als je een doodskist maakt van mycelium, komt dat materiaal onder de grond weer tot leven. De kist breekt in 45 dagen af en geeft het lichaam terug aan de natuur; vergelijk dat met een houten kist, die doet daar jaren over. Duurt het bij een normale kist vervolgens tien tot twintig jaar voor een mens is verteerd, bij gebruik van onze kist is dat twee tot drie jaar. Mycelium heeft de eigenschap dat het organisch materiaal en schadelijke stoffen omzet in vruchtbare voeding voor planten en bomen. Een perfecte grondstof dus om te recyclen; het is niet voor niets gebruikt bij de bodemsanering na de kernramp van Tsjernobyl.”
Maar hoe maak je daarmee een stevige kist?
“We hebben mallen op maat gemaakt, waarin we het mycelium in zeven dagen opkweken tot een volledige, harde kist. Daar is geen warmte of energie voor nodig, dus dat is positief voor het klimaat. Sterker, het organisme haalt tijdens de groei CO2 uit de lucht, dus in feite is onze kist klimaatpositief! We gebruiken geen hout, fineer, lak en metalen handels, dat is allemaal winst.”
Weet je dan ook hoeveel CO2 je met jullie kisten opslaat in plaats van uitstoot?
“Nee, al zien onze eerste berekeningen er positief uit. Maar om dit echt goed te kunnen berekenen, moeten we een onafhankelijk onderzoeksbureau inschakelen. Dat kost minstens 30.000 euro, dus dat kunnen we pas financieren als we groter zijn.”