Plastic statiegeldflesjes lever je voortaan in op Utrecht Centraal
Foto: NS.
Primeur voor Utrecht. Het Centraal Station heeft vanaf vandaag als eerste treinstation inleverautomaten voor plastic statiegeldflesjes. Hard nodig, want op Utrecht CS landen elke dag 11.000 statiegeldflesjes in de prullenbakken.
De link is gekopieerd
Er is iets mis gegaan..
Reizigers kunnen vanaf vandaag hun lege flesjes inleveren bij de machine. Ze lijken op de apparaten in de supermarkt, maar bijzonder is dat je het statiegeld teruggestort krijgt via een Tikkie. Je scant de QR-code van de machine en krijgt zo het statiegeld overgemaakt op je bankrekening. Ook kunnen reizigers ervoor kiezen om het statiegeld te doneren aan de Plastic Soup Foundation, een organisatie die zich inzet tegen plasticvervuiling.
In totaal vier automaten
Voor een klein flesje is het statiegeld 15 cent en voor een grote fles wordt 25 cent overgemaakt. In totaal komen er in Utrecht uiteindelijk vier automaten te staan. Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal volgen later dit jaar.
Het eerste apparaat dat vandaag in gebruik wordt genomen, is te vinden aan de Jaarbeurskant van CS, in de stationshal. Er komen voor het einde van het jaar nog drie machines bij. Ze staan buiten de poortjes, zodat iedereen er gebruik van kan maken, niet alleen de reizigers.
De automaten zijn een initiatief van de NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Volgens het spoorbedrijf zouden met de machines op de vijf grote stations jaarlijks zo’n vijftien miljoen plastic flesjes kunnen worden ingezameld. Inzet is om de stations in 2040 afvalvrij te hebben.
Plastic inleveren op vijftig stations
NS liet eerder weten dat op de vijf grootste stations zeventien automaten komen te staan waar de statiegeldflesjes ingenomen kunnen worden. De planning is dat daar in 2023 nog eens zeventien stations aan worden toegevoegd. Met uiteindelijk op vijftig stations in Nederland automaten.
NS is één van de eerste in Nederland die statiegeldverpakkingen inzamelt in de openbare ruimte. Statiegeld Nederland en NS hebben hiervoor eind 2021 een samenwerkingsovereenkomst getekend.