“Snoepwinkel voor fans van American Vintage”

...

Foto: Wijnand van Till.

Danny Vera kocht er een oude gitaar. Spike van DI-RECT haalt er zijn kleren. En menig artiest scoorde er al een originele jukebox. Welkom bij Bennies Fifties in Scheveningen.



Wie bij Bennies Fifties binnenloopt, doet er verstandig aan om even rustig adem te halen. Op zo’n 500 vierkante meter vind je er een overweldigende hoeveelheid typisch Amerikaanse retro. Neons, jukeboxen, emaillen reclameborden, metalen mailboxes, kortom: alles wat je als liefhebber van muziek, US en vintage leuk kunt vinden – en nog veel meer!

Dat trekt kleurrijk volk. Fans, liefhebbers, zelfs interieurdesigners uit heel Europa komen naar Scheveningen om in deze ‘Americana-snoepwinkel’ unieke items te kiezen voor. Voor zichzelf thuis, of voor het aankleden van interieurs van bedrijven, Hollywoodcafés en fastfoodrestaurants. En: elk item is met liefde persoonlijk uit de States gehaald door eigenaar Ben Franse en zijn zoon Sargon. “Wat wij hebben, vind je nergens anders.”

Bennies Fifties is een begrip 'op Scheveningen'. Hoe lang bestaan jullie?
Sargon: “Mijn vader Ben is er bijna 50 jaar geleden mee begonnen. Eerst ‘gewoon’ als antiekzaak. Al gauw ging hij zich specialiseren in jukeboxen en Amerikaanse retro-items.”

Jullie zijn zelfs de grootste van Europa!
“Inderdaad. Wat onze winkel vanaf het begin zo uniek maakte, is dat Ben de enige was die altijd zelf in de VS op zoek ging naar de mooiste bijzondere items. En nog altijd.”

Waarvoor kun je bij jullie allemaal terecht?
“Jukeboxen, van oud en superzeldzaam tot modern. Vintage kleding, muziekinstrumenten, bijzondere LP’s, platenspelers, flipperkasten, oude neon-borden, emaillen reclameborden, oude benzinepompen… En dan heb ik de helft nog niet eens gehad. Veel staat in de winkel, op zo’n 500 vierkante meter. En voor wat er niet in de winkel past, hebben we ook nog een enorme opslag.”

Waar halen jullie in vredesnaam al die spullen vandaan?
“Bij de bron: we gaan letterlijk met een gehuurde vrachtwagen en een pak dollars door de States. We struinen de beste adresjes af voor mooie originele spullen. Daarna verschepen we de boel naar Scheveningen. Veel Amerikaanse vintage-handelaren kennen ons inmiddels. Die noemen ons de ‘Dutch Pickers’. Daarom hebben we ook ons Facebook- en Insta-account maar zo genoemd.”

“We gaan letterlijk met een gehuurde vrachtwagen en een pak dollars door de States”


Sargon Franse, Bennies Fifties

Doen jullie die inkopen nog altijd helemaal zelf?
“Ja, Ben en ik, een keer of zes per jaar. Tegenwoordig verdelen we de taken meestal. Soms ga ik alleen, soms gaan we allebei tegelijk: dan rijden we elkaar tegemoet en scoren we allebei onderweg de leukste spullen.”

Is dat lang zoeken?
“Valt mee. Doordat we dit al zo lang doen, weten we goed waar we moeten kijken en waar we de mooiste items vinden voor in onze winkel.”

Jullie zijn een familiebedrijf. Iedereen VS-vintage-fan?
“Ja echt! Mijn vader, mijn moeder, mijn vrouw, de kinderen en de kleinkinderen – we zijn allemaal betrokken bij de zaak. Daardoor lopen zakelijk en privé vaak door elkaar, maar toch gaat dat prima. We zijn gek op dit werk, het is ons met de paplepel ingegoten.”

Bijzondere winkel, bijzondere klanten. Geldt dat ook voor jullie?
“Zeker. Zo kocht Danny Vera hier een unieke vintage gitaar en haalt Spike van DI-RECT hier altijd zijn kleding. En onze jukeboxen staan bij menig artiest in huis. Maar hoe bekend of beroemd mensen ook zijn die hier binnenstappen, iedereen staat even met de ogen te knipperen. Er is zo bizar veel te zien; dat is echt uniek.”

Jullie hebben ook een webshop; hoe hard loopt het daar?
“Tijdens Corona is die fors gegroeid. Inmiddels komt ongeveer 50 procent van de omzet uit online. We verschepen ook wereldwijd, met name kleinere artikelen.”

En de grotere?
“Voor jukeboxen, gas pumps, vending machines en andere grote, bijzondere items komen mensen nog altijd graag zelf naar Scheveningen. Dan koop je toch een juweel voor in je huis.”

STOPPEN OF DOORGAAN?

Goed nieuws voor Sargon en zijn collega's: als je na je 67ste nog lekker door wilt werken, kun je ervoor kiezen om pas later met pensioen te gaan. Bijvoorbeeld pas met je 68ste of 69ste. Pensioen uitstellen kan tot je 70ste. Over het werk dat je na je 67ste doet, bouw je bij Pensioenfonds Detailhandel geen pensioen meer op.

Let op: Als je later met pensioen gaat, wordt je maandelijkse pensioenbedrag wat hoger, omdat je het pas later ontvangt. Dit kan invloed hebben op eventuele toeslagen die je ontvangt. Ga bij de Belastingdienst na hoe dit voor jou uitpakt.

Kun je je voorstellen dat jullie ooit stoppen met werken?
“Haha, mijn vader blaast hier zijn laatste adem uit denk ik! Zelf ben ik gewoon in loondienst, en ook voor alle werknemers is het pensioen wel geregeld. Ik kijk af en toe op mijnpensioenoverzicht.nl, dat zit wel goed. Ik hoop vooral dat ik me in deze winkel nog heel lang kan vermaken.”

Lees meer

Remyo Tielsema: "Mensen gaan hier altijd wijzer de winkel uit, met de juiste schoenen en kleding."

Retail Helden

Dit is Remyo, de snelste verkoper van Nederland

Retail Helden

"Misschien toch nóg een keer naar Korea"
Boy: "Een mooie denim gaat leven, zet zich naar je lijf en is een verlengstuk van jouw persoonlijkheid."

Retail Helden

"Van elke drie broeken moeten er zeker twee ‘spot on’ zijn"
Nancy Verboog: "Ik raak nog altijd helemaal geïnspireerd door alles wat we hier verkopen. Dat gevoel probeer ik ook over te brengen op de klanten."

Retail Helden

"Bizarre kerstballen? Die verkopen wij het hele jaar!"