We weten het allemaal: natuurleer is veelzijdig en veelgebruikt, maar niet bepaald diervriendelijk en enorm milieubelastend. Volgens wetenschappers stoot een gemiddelde koe – de donor van je leren jas – per dag tussen de 250 en 500 liter methaan uit. Net als CO2 is methaan een broeikasgas. Veeteelt is volgen berekeningen van de VN Wereldvoedselorganisatie zelfs verantwoordelijk voor 14,5% van alle door de mens veroorzaakte broeikasgassen.
Nep of echt
Vegan leer is een veelbelovend alternatief. Grote kleding- en schoenenmerken als Dr. Martens, Stella McCartney en Adidas zijn er verzot op. Met het blote oog is het vaak niet van echt te onderscheiden, en het draagt vaak minstens zo prettig. Zo hoef je vegan leren schoenen bijvoorbeeld niet of nauwelijks in te lopen. Prima oplossing dus. Maar wat betekent vegan bij vegan leer precies? Waar is het wél van gemaakt?
Ananas en champignons
Steeds meer vegan-leren producten zijn gemaakt van plantaardige grondstoffen. Van de stekels van een ananas (Piñatex) bijvoorbeeld. Van champignons (Mylo). Of zelfs van landbouwafval. Ook rubber, kokosschil en kurkpoeder worden inmiddels gebruikt voor het maken van (vaak nog experimentele) alternatieve leersoorten. Slim en milieuvriendelijk: zijn je schoenen versleten, dan kunnen ze als het ware zó op de composthoop.