"We hebben dit jaar al 10.300 verpakkingen uitgespaard"

...

Inge Echterhölter: "Ik zie dit niet alleen als een winkel, maar als een plek waar iedereen met vragen over plasticloos leven terecht kan." Fotografie: Lize Kraan.

Meer dan tienduizend plastic verpakkingen. Zoveel wist Inge Echterhölter dit jaar al te besparen met haar winkel Oodles and Pinches, de eerste Zero Waste Shop in Haarlem.



Een winkel bomvol producten voor keuken en badkamer, maar zónder verpakkingen. Kan dat? Zeker, Inge Echterhölter bewijst het.

Waarom ben je een verpakkingsvrije winkel begonnen?
“Ik heb zo’n twaalf jaar in Amerika gewoond en gewerkt. Toen ik een dochter kreeg en we meer gingen consumeren, viel me op hoeveel afval we dag na dag produceerden. Niet alleen in de keuken; het verbaasde me ook hoeveel lege plastic flesjes, tubes en potten er uit onze badkamer kwamen. Waarom al die verpakkingen? In Duitsland, waar ik vandaan kom, zijn we gewend aan verpakkingsvrije winkels, daar is dat heel normaal: je neemt gewoon je eigen fles, pot of bakje mee naar de winkel en vult die daar bij. Toen we verhuisden naar Haarlem viel me op dat hier, net als in de VS, geen verpakkingsvrije winkels waren. En nog steeds niet. In heel Nederland zijn er maar een stuk of tien, denk ik.” 

Dus toen begon je er zelf maar een?
“Haha, inderdaad. Terwijl ik geen enkele ervaring had als retailer, want ik ben van origine IT’er. Ik ben vanuit mijn huis begonnen, heel rustig stap voor stap. Eerst verkocht ik op biologische markten, gewoon vanaf een klaptafel. Dat waren producten voor in de badkamer, vrij van plastic en zoveel mogelijk zonder verpakking. Zoals blokken zeep die je als shampoo kunt gebruiken, tandenborstels van bamboe, herbruikbare wattenschijfjes en plasticvrije borstels en kammen gemaakt van hout. Door veel met klanten te praten, leerde ik wat ze wilden. Vorig jaar zomer was ik er klaar voor om mijn eigen winkel te openen.” 

OVER INGE ECHTERHÖLTER

Inge Echterhölter is van oorsprong Duitse en werkte eerder in de IT. Een paar jaar geleden stapte ze over naar retail en opende ze de eerste Zero Waste Shop in Haarlem. Wat drijft haar? “De ervaring dat de meeste klanten blij worden van het kopen van verpakkingsvrije producten. En dat ik met mijn klanten zo een beetje kan bijdragen aan minder plastic en dus een beter milieu.”

Door veel met klanten te praten, leerde ik wat ze wilden.


Inge Echterhölter, Oodles and Pinches

Zonder enige ervaring dus, en corona was nog niet helemaal voorbij…
“Nee, dat was inderdaad best een gok. Toen ik net open was, kwam er wéér een lockdown, dat viel niet mee. Maar de mensen in de buurt wisten me snel te vinden. Ik zit in een drukke winkelstraat, veel mensen lopen zomaar even binnen. Ze zijn nieuwsgierig naar wat ik verkoop.” 

...

Conditioner, shampoo en body wash kun je meenemen in zelf meegebrachte verpakking. Fotografie: Lize Kraan.

...

Conditioner, shampoo en body wash kun je meenemen in zelf meegebrachte verpakking. Fotografie: Lize Kraan.

Vertel!
“Ik verkoop allerlei voedingswaren, zoals rijst, bonen, pasta, zout, noten en nog veel meer – waar mogelijk lokaal ingekocht. Die zie je hier in grote glazen flessen; de klant neemt zijn eigen verpakking mee, zoals potten, bakjes en flessen, zodat die zelf de gewenste producten naar keuze kan bijvullen. Precies de benodigde hoeveelheid, dus je blijft thuis niet zitten met halfvolle verpakkingen. Die komen hier binnen in kartonnen verpakkingen van 5 tot 25 kilo of in papieren zakken; ik gebruik al die verpakkingen zoveel mogelijk opnieuw, dat gaat prima.

“Daarnaast hebben we ook het nodige voor in de badkamer. Je kunt hier je eigen flessen vullen met conditioner, shampoo en body wash. Ik verkoop ook natuurlijke vegan én plasticvrije wasmiddelen en schoonmaakmiddelen, denk aan afwasmiddel, allesreiniger en vloeibare handzeep. Alle producten hier zijn vegan, biologisch afbreekbaar en niet getest op dieren. Daarnaast verkopen we allerlei ecovriendelijke cadeautjes, die lopen heel goed.”

Je had al een webshop. Waarom wilde je daarnaast, ondanks corona, ook een fysieke winkel?
“Ik hou van het contact met mensen. Alleen maar vanuit huis pakketjes verzenden lijkt me niks. Het inspireert me om met klanten te praten, om hen advies te geven. Ik zie dit niet alleen als een winkel, maar als een plek waar iedereen met vragen over plasticloos leven terecht kan. Ik help mensen graag als ze producten zoeken die bij een zero-waste-lifestyle passen. Via de webshop verkoop ik ook wel wat, maar de klanten gebruiken mijn webshop vooral om zich te informeren. Daarna komen ze alsnog naar de winkel om de producten te kopen.” 

Wat loopt er het best?
“De shampoobars, pasta’s en muesli. Mensen komen ook vaak om hun wasmiddel bij te vullen. Ze willen soms weten welk merk ik verkoop. Logisch, want je kunt wel verpakkingsvrij wasmiddel kopen maar als je kleding krimpt, word je daar toch niet blij van. Daarom verkoop ik alleen kwaliteitsmerken, denk aan The Good Brand, Bambaw, zeepmerk Helemaal Shea en wasmiddel van Sonett; op mijn website staan ze allemaal.” 

Wie zijn je klanten?
“Dat is een mooie mix van jong en oud. Al zijn gezinnen wel oververtegenwoordigd, denk aan ouders die verantwoord willen leven, ook voor hun kinderen. Maar soms komen mensen gewoon toevallig binnen, gaan nadenken over mijn verhaal en komen dan terug met eigen flessen en potten.”

Jij zit in Haarlem Noord vlakbij een grote supermarkt; hanteren zij lagere prijzen?
“Nou nee! Ik heb zoveel mogelijk producten vergeleken, en mijn producten zijn zeker niet duurder dan hun biologische producten.”

Hoe loopt het intussen zakelijk gezien?
“De zaken gaan op zich goed, al merk ik ook wel dat de hoge energieprijzen aantikken. Mensen worden prijsbewuster en vinden het fijn dat ze hier ook kleine hoeveelheden kunnen kopen. Zodat ze, als bijvoorbeeld een nieuw recept niet beviel, niet met halfvolle voorraden blijven zitten.” 

Wat doet die teller in je winkel?
“Die laat de klanten zien hoeveel plastic verpakkingen ze, vanaf begin dit jaar, samen al hebben uitgespaard, door verpakkingsvrij te kopen. We zitten inmiddels op 10.300 verpakkingen, dat is toch geweldig!?” 

Zeker. En o ja, wat betekent de naam Oodles and Pinches eigenlijk?
“Nou, oodles betekent grote hoeveelheid en pinch betekent snufje. Dat is eigenlijk net zoals ik zelf thuis kook. Bijvoorbeeld veel pasta, veel water én een snufje zout.”


“Inge’s winkel in Haarlem sluit qua visie mooi aan op een initiatief dat we binnenkort starten, samen met andere pensioenfondsen: we gaan vanaf 2023 bedrijven stimuleren om minder afval te produceren, en dus ook minder verpakkingen, met name in horeca en (kleding)retail. Dit voorbeeld van Oodles and Pinches inspireert daarbij enorm!”

LOUISE KRANENBURG, PENSIOENFONDS DETAILHANDEL:

Lees meer

Ton Aalbers: "Duurzaamheid gaat veel verder dan energiezuinig – het gaat ook om gezond en prettig."

Retail Helden

"Je huis heeft enorm veel invloed op je gezondheid"
Angela (r) en Cathy Ursem van Food for Skin.

Retail Helden

"Gezonde huidverzorging uit groente, zonder microplastics"
Stefan Queysen: "Als ik van baan verander, kijk ik altijd even naar de consequenties voor mijn pensioen."

Retail Helden

"Pensioenplannen maken? Dingen lopen toch altijd anders"
“We zijn gestart met vijf soorten. Inmiddels zijn dat er 160, uit 25 landen over heel de wereld.”

Retail Helden

“Gezonde groeimarkt: de eerste winkel in alcoholvrij speciaalbier”

Retail Helden

"Ik kan me niet voorstellen dat ik niet meer naar mijn werk ga"
Diederick Kraaijeveld van Oud Hout: "Elke plank heeft een verhaal."

Retail Helden

"Uit weggegooid materiaal iets begerenswaardigs maken"