“Wij dachten: Een kringloopwinkel? Dat kan mooier!”
Jasmijn: "Deze winkel is een mix van waar we goed in zijn en wat we leuk vinden om te doen." Fotografie: Linelle Deunk.
Kringloopwinkels ogen vaak wat rommelig. “Dat kan mooier“, dachten de zussen Jasmijn (29) en Sanne Boon (31) uit Den Helder. Daarom startten zij zelf een 'kringloop 3.0'. Met een heel toepasselijke naam: Mooier.
De link is gekopieerd
Er is iets mis gegaan..
Jasmijn en Sanne zijn nog brugklassers als ze hun eerste sieradenwebshop beginnen. Toch gaan ze allebei na hun opleiding in loondienst. Jasmijn in de HR en Sanne als stylist. Beiden bij grote kledingretailers. Totdat corona uitbreekt. Jasmijn: “Toen kwam bij ons het besef dat we wel heel veel achter onze laptops zaten en vooral geld in het laatje brachten van grote modeketens. Steeds vaker hadden we zoiets van: Wat dragen we zelf bij aan de wereld?”
Roze plafonds en muren
In het centrum van Den Helder starten Jasmijn en Sanne in oktober 2022 Mooier. “Ons doel is om ervoor te zorgen dat mensen eerder producten met een tweede of derde leven kopen dan iets nieuws aanschaffen", zegt Sanne. “Daarom prikkelen we de fantasie in de winkel. Creëren we mooi gestylde zitplekken. Ook is onze collectie gesorteerd op kleur. Dat zorgt bij een winkel met veel verschillende artikelen voor rust en ruimte.”
“Steeds vaker hadden we zoiets van: Wat dragen we zelf bij aan de wereld?”
Groot deel winst naar goed doel
Jasmijn: “Met de kringloopwinkel draag je bij aan de circulaire economie omdat je geen nieuwe spullen hoeft te kopen. Daarmee is het al een goed doel an sich.”
Sanne: “Wat mij telkens weer verrast, is de sociale impact die je met zo’n relatief kleine winkel kunt maken. In de koffiecorner van onze winkel komen veel mensen uit de buurt even aanwaaien om een praatje te maken. Ook zijn meer dan 20 vrijwilligers aan Mooier verbonden, die sterk in leeftijd van elkaar verschillen: van 30 tot 81 jaar. Aanvankelijk dachten we met z´n tweeën wel even zo´n zaak te runnen, maar zonder alle vrijwilligers hadden we de winkel niet kunnen draaien zoals die nu draait.”
Sanne: "“Wat mij telkens weer verrast, is de sociale impact die je met zo’n relatief kleine winkel kunt maken." Fotografie: Linelle Deunk.
Sanne: "“Wat mij telkens weer verrast, is de sociale impact die je met zo’n relatief kleine winkel kunt maken." Fotografie: Linelle Deunk.
Sanne: “Met deze onderneming is nog zoveel meer te doen. Denk aan een kerstdiner voor mensen die alleen zijn of het geven van ‘make-overs’ voor degenen die wat minder te besteden hebben. We werken samen met de voedsel- en goederenbank, dat zijn allemaal partnerschappen waarin we elkaar versterken.”
Jasmijn: “We zijn deze winkel samen gestart omdat je als zussen niets aan elkaar uit hoeft te leggen. Dat het dan ook nog zo’n resultaat oplevert en zo druk is in de winkel, geeft voldoening en enthousiasme. Deze winkel is een mix van waar we goed in zijn en wat we leuk vinden om te doen. En we dragen bij aan een betere maatschappij. Mooier kan niet, toch?”
Goed werkgeverschap
Als je salarissen uitbetaalt, gaat een deel daarvan naar het pensioen van je werknemer. Geld dat door het pensioenfonds wordt belegd en groeit. Zo zorg je goed voor je personeel. Nu maar ook later.