"Wij willen mensen meenemen in de wereld van glas"
Fotografie: Wijnand van Till.
Hoe is het om in een museumwinkel te werken met een werkplaats waar glasblazers live glas blazen? Brigitte de Schutter (54), floormanager van de museumwinkels van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam, navigeert ons langs gloeiendhete smeltovens en breekbare collecties.
De link is gekopieerd
Er is iets mis gegaan..
“In onze twee winkels verkopen we glasstukken uit onze eigen glasblazerij”, vertelt Brigitte. “Glasblazers bedenken en maken die ontwerpen zelf, waardoor ieder glasstuk uniek is. Sterker nog; het is extreem moeilijk werk. Om je een beeld te geven: een glasblazer moet met een dunne lange pijp vorm blazen in vloeibaar geworden gloeiendheet glas. Dat kan alleen als je op het juiste ritme met je blaaspijp blijft draaien, anders druipt de vorm door de zwaartekracht naar beneden. Hierdoor is de glasblazer met de ene hand constant aan het draaien en met de andere iets totaal anders aan het doen. Dat terwijl ons brein zo is geprogrammeerd dat je dat altijd in samenspel wilt doen. Zij hebben dat samenspel helemaal los kunnen laten.”
"De prijzen? Die variëren van ongeveer 20 tot 800 euro per stuk"
Vakmensen en kunstenaars
De glasblazerij, die stamt uit 1875, vind je achter de museumwinkel. Daar zie je glasblazers aan het werk. Een vak wat je pas na minimaal zeven tot acht jaar onder de knie hebt. Brigitte: “Het leuke is dat je verschillende soorten glasblazers hebt. Van de echte ambachtsmensen die alle technieken meester is en daardoor kan creëren wat hij wil, tot de kunstenaars die hun werk een artistieke boodschap willen meegeven. Al die verschillende personen beïnvloeden elkaar en ontwikkelen zo ieder een combinatie van vakmanschap en kunst. Het glas speelt met hen zoals zij met het glas spelen.”
Oranjevaasjes
Brigitte werkt als floormanager in beide museumwinkels. “Die verschillen van elkaar, want aan de ene kant heb je het museum, met historisch glas, en aan de andere kant de glasblazerij, waar ik bezig ben met de techniek, de kracht van het glas. Dat vind ik zo mooi aan mijn baan: Wij willen mensen echt meenemen in de wereld van glas, zodat het verhaal erachter bekend is als ze een object voor thuis kopen.”
Kronkel
Terwijl een klant een glasstuk afrekent bij de kassa, loopt Brigitte rond in de winkel. De glasobjecten zijn er naar vorm en kleur ingedeeld. Prijzen variëren van ongeveer 20 tot 800 euro. Brigitte wijst een aantal kleurrijke, glazen bellen aan. “Die zijn enorm gewild, omdat ze voor een klein prijsje te koop zijn. Maar dat glas daar, met die kronkel erin, vraagt bijvoorbeeld om een speciale werkwijze en is echt kostbaar.” Waarna Brigitte blijft stilstaan bij een serie oranjekleurige vazen. “Ter ere van elke bijzondere gebeurtenis bij de koninklijke familie wordt er een serie in Leerdam geblazen. We hebben bijvoorbeeld een Beatrixvaasje en ook een vaasje van de geboorte van Ariane. Dat vind ik een heel mooie traditie.”
ACHTERGROND
Brigitte bereikt haar pensioenleeftijd over ruim tien jaar. Uit onderzoek weet Pensioenfonds Detailhandel dat de meeste mensen pas over hun pensioen nadenken als ze een jaar of half jaar voor dat moment komen te staan. Wil je nu weten hoe je pensioen in elkaar zit? Check de pensioenkeuzeverkenner. Dan zie je welke opties je hebt als je met pensioen wilt gaan: pensioenfondsdetailhandel.nl/binnenkort-met-pensioen.